Sunday, November 20, 2005

noskvalster

piggen var med sin matte på jakt igår och det gick inte alls bra. bl a fann hon ingen fågel. vi började diskutera om hundarna fått noskvalster. visst har de verkat sämre på att finna fågel under hösten men samtidigt har de ju funnit fågel i vis omfattning. tesla var till och med duktig på att finna fågel hos mats nyligen. men det var ju utsatt fågel. det är svårt att veta om det inte bara beror på andra faktorer. ita får färre släpp nu, hon har varit borta från jakten under höftproblemen och kanske tappat lite. piggen har ju knasat i fågel totalt och det kanske påverkar fågelfinneriet. tesla är ju ojämn, det vet vi.

och hundarna har ju visat fina nosarbeten. tänker på teslas kaststånd för rapphöns på stubben hos leif. eller itas bonussläp som ledde till dagens enda fågelfällning på k-gården.

men duktiga hundar finner fågel ibland trotsnoskvalster. så om man tänker tillbaka skulle teorin om noskvalster förklara mycket. exempelvis kan det vara så att tesla börjat tjuvresa för att hon blir frustrerad av att inte riktigt vet var hon har fågeln. det behöver inte vara så men det kan vara så.

så jag åkte med tesla och ita till bf för att kalibrera. ita hade svaga markeringar men noll fågel. tesla gick först ur hand i 19 minuter men sen var hon i hand. hon fick en stöt och gick efter, men var inte så lång tid borta. jag släppte henne igen från utgångspunkten så att hon skulle komma rakt på stället där tuppen gått upp. hon stöter nu även en höna på ungefär samma ställe. så klantig är nästan ingen hund. det var inte det att hon var för het och rusade på. hon jobbade men verkade inte känna någon vittring av fåglarnas spår. två fasaner avsätter rätt mycket vittring fram till klockan ett en solig dag med snösmältning. behöver jag säga att vi inte hittade igen fåglarna när jag bandade tesla och ita på nedslagsplatsen.

jag är nu ett hundra procent säker på att de har noskvalster. nu blir det veterinär, behnadling med interceptor och sen tillbaks till bf för kalibrering.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home